"פעולה ירוקה" נגד "מזון חדיש"

אנשי "פעולה ירוקה" קוראים תיגר על הוועדה למזון חדיש, שהקים משרד הבריאות במטרה לבדוק את ההשלכות של שימוש במזון מהונדס גנטית, וגם את הצורך בסימון מוצרים המכילים חומרים שעברו שינוי גנטי. מול הכינוס של הוועדה הממשלתית, ב-19 בינואר, יקיימו אנשי הארגון "ועדה אלטרנטיבית", שמזמינה גם את הציבור הרחב להשתתף. וזאת מפני שלטענתם, הוועדה המקורית "נתונה ללחצים כבדים מצד בעלי אינטרס בתחום תעשיה וסחר בינלאומי, אשר הדאגה לבריאות הציבור ושלום הסביבה אינה בראש מעייניהם".

במסגרת אותה ועדה אלטרנטיבית, בין היתר, תוגש "ארוחת צהריים GMO Free; ללא מוצרי מזון שעברו הנדסה גנטית". אני מניחה שרוטב סויה לא יוגש שם (צמח הסויה הוא אחד הכוכבים של החקלאות המהונדסת העולמית). עד כאן הכל מובן, אבל לאיזה לחצים בדיוק נתונה הוועדה למזון חדיש? 

הנה פרוטוקול הישיבה האחרון של ועדת המדע והטכנולוגיה, שעסק בנושא מזון מהונדס. שם אומר יאיר שירן, סגן מנהל מינהל סחר חוץ במשרד התמ"ת: 

"יש היום הרבה נושאים שהם לאוו דווקא מסחריים גרידא, אבל יש להם השלכות מסחריות ולכן אנחנו נדרשים אליהם. בין השאר, מכיוון שנושאים אלה עולים גם בהסכמים בין-לאומים שאליהם אנחנו מחויבים או בארגונים בין-לאומים כמו ארגון הסחר הבין-לאומי…

"הנושא הזה באמת עלה… אני יודע שהמשרד נתן איזו שהיא תגובה ראשונית, שבה הוא ביקש בעצם לחשוב בנושא, להבין את ההשלכות שלו בהיבט של היחסים הכלכליים וההשלכות המסחריות. זאת אומרת, תשובה ראשונית כן ניתנה, אבל לא ניתנה תשובה סופית. בכל מקרה, בחודשים האחרונים, בעקבות חילופי גברי אצלנו, בין העוסקים בדבר וגם לאור התכתבויות שראינו ומנוהלות עם משרד הבריאות ועם ארגונים ירוקים, החלטנו להידרש מחדש לסוגיה ובעצם לחשוב מחדש, מה צריכה להיות עמדת המשרד. זאת אומרת, האם העמדה הקודמת היא באמת העמדה הנכונה או שהגיע הזמן לעשות איזה שהוא שינוי עמדה".

אחר כך הצהיר שירן במפורש:

"כעיקרון, אנחנו כנראה הולכים לשנות את גישתנו, לפחות בחלק מהסוגייה. היתה איזו שהיא גישה שנהגו בה במשרד עד לאחרונה… ואנחנו מעונינים לשנות את העמדה".

יפה, לא? אבל זה לא מסתדר לי בדיוק עם התמונה של "לחצים כבדים מצד בעלי אינטרס". מה גם שלישראל יש אינטרסים בסחר חקלאי גם מול אירופה וגם מול ארה"ב, שם יש שתי גישות הפוכות לעניין המזון המהונדס – בארה"ב מיישמים כבר שנים, באירופה מסתייגים מאוד. לישיבה, אגב, הוזמנו נציגי "פעולה ירוקה" והמרכז לחשיבה ומנהיגות סביבתית, ונשאו את דברם במפורט, ובין היתר הציבו סימני שאלה על מידת השקיפות שבבקרה על תהליכי ייצור מזון, וקראו לוועדה לקיים דיאלוג עם הציבור בנושא הזה. קיראו לי משעממת, אבל אני לא מבינה למה לריב כשאפשר לעבוד יחד ולהשפיע על קבלת החלטות מבפנים.

 

לא משנה, עזבו. נמצא קצה החוט לפתרון התעלומה – מדוע הצביעה ח"כ מלי פולישוק-בלוך, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, בעד איסור קבוע על שיבוט בני אדם? התשובה בפרוטוקול: "צריך לקרוא לזה מזון חדיש. המילה מהונדס מפחידה. לפני שבוע דיברנו פה, בחדר הזה, על שיבוט בני אדם. בתפיסה אנחנו מדברים על אותו דבר".

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • הדיקאן  On 12 בינואר 2004 at 11:05 pm

    אני מיד הולך להירשם באוניברסיטה לפקולטה לחדשנות. אולי בהמשך אני אתקבל לאיזו חברת הייטק בתור "מחדש מערכות".

  • רוני ה.  On 12 בינואר 2004 at 11:32 pm

    שיבוט בני אדם… מזון… הכל מתחיל להתקשר.

    מישהו אמר קניבליזם? מלי?

    http://www.rpg.net/news+reviews/columns/facts12apr02.html

  • אמיגו  On 13 בינואר 2004 at 11:32 am

    בדיוק כמו מה שעשית לתפוזים שלך כשהיית חולה. בתפיסה אנחנו מדברים על רצח.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: